Pages

Ads 468x60px

15 Eylül 2012 Cumartesi

Yüksük Çorbası


Aslında bu Yüksük Çorbası güzel ilimiz Adana nın mutfak kültürüne ait bir çorba çeşididir. Mantının nohutlu olanı da diyebiliriz bilmeyenlerin kafasında canlandırabilmeleri için… Sıcak içilen, baharatlı, güzel bir çorba olan Yüksük Çorbası soğuk kış günlerinde besleciliğiyle ve lezzetiyle sofralarınıza çeşit katacak bir lezzet..
Yüksük Çorbası
Malzemeler:
•    ½  çay bardağı nohut
•    2 yemek kaşığı kıyma
•    1 adet yumurta
•    1 su bardağı un
•    1 yemek kaşığı sıvıyağ
•    3 yemek kaşığı tereyağı
•    2 yemek kaşığı salça
•    6-7 su bardağı su
•    Tuz
•    Karabiber
•    Nane
•    3 yemek kaşığı limon suyu
Yapılışı
1.    Nohudu yıkayın, 1 su bardağı su ile bir gün önceden ıslatarak bekletin.
2.    Su ile nohutları yumuşayana kadar haşlayın.
3.    Undan yarım yemek kaşığı ayırıp kalan una yarım tatlı kaşığı tuz koyun ve karıştırın.
4.    Ünün ortasını açarak, yumurtayı kırın, suyunu azar azar ekleyerek katı bir hamur hazırlayın.
5.    2-3 dk. yoğurduktan sonra üzerine nemli bez örtün ve  5 dk. dinlendirin.
6.    Hamuru ayrılan undan kullanarak 1 mm kalınlıkta açıp, dikiş yüksüğü ile kesin ve dinlendirin.
7.    Kıymaya, yeterince tuz ve karabiber katarak yoğurun.
8.    Fındık büyüklüğünde köfteler yapın. Teflon tavaya koyduğunuz sıvı yağda köfteleri sallayarak pembeleşinceye kadar kızartın.
9.    Salça ve geri kalan tuzu nohuda ekleyip, biraz daha su koyarak karıştırın.
10.  Hamurları kaynayan karışıma katın, 10 dk. pişirin ve köfteleri ekleyip 5 dakika daha pişirin.
11.  Tereyağını tavada eritip naneyi ekleyin ve 1-2 dakika kavurun.
12.  Naneli tereyağını limon suyu ile birlikte çorbanın üzerine gezdirin.
13.  Kaynayınca ateşten alın ve servis yapın.

Afiyet olsun.

Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Sayfamızı Beğenmenizle
Mutluluk Duyarız