Pages

Ads 468x60px

19 Eylül 2012 Çarşamba

Susamlı Ekmek


Ekmek her öğün tükettiğimiz hayatımızın parçası olan bir besindir. Her öğün tükettiğimiz ekmek çeşitli şekillerde karşımıza çıkar. Bazen sade, bazen susamlı, yuvarlak… Birde sıcak olduğu zaman yanında tereyağı, bal ya da reçel ile ne mükemmel oluyor. Bende sizlere kendi ekmeğinizi kendiniz hazırlayabileceğiniz bir tarif sundum. Bu susamlı ekmeği oldukça başarılı bulacaksınız…
Susamlı Ekmek
Malzemeler
•    2,5 tepeleme tatlı kaşığı instant maya
•    3-4 su bardağı un
•    2 tatlı kaşığı silme tuz
•    1 tatlı kaşığı silme toz şeker
•    1,5 su bardağı ılık süt
•    Üzeri için susam
Yapılışı
1.    Metal olmayan derin bir kaba un, tuz, toz şeker ve instant mayayı koyun ve iyice karıştırın.
2.    Ilık süt ilave edilip karışımı iyice yoğurun.
3.    Ele yapışmaya devam ediyorsa azar azar un ilave edin.
4.    Üzerini bir bezle kapatın ve ılık bir yerde iki misli kabarana dek yaklaşık 30-40 dk. bekletin.
5.    Kabaran hamur, kabın içinde toplanır ve az un serpilmiş temiz tezgahta tekrar yoğrulur.
6.    Yoğurma işlemi sırasında elle daire şeklinde bastırın.
7.    İçinde biriken gazın çıkması sağlayın ve tekrar yoğurun.
8.    1-2 kez daha bu işlem yapıldıktan sonra hamuru iki parçaya ayrılıp unlanmış tezgahta top şeklini verin.
9.    Üzerlerini temiz bir bezle kapattıktan sonra 10 dk. bekleyin.
10.    Süre sonunda her bir hamuru, az unlanmış tezgahta tekrar yoğurun elinizle bastırarak daire şekline getirin.
11.    Her bir daireyi bir kenarından rulo yapar gibi içeri doğru kıvırın, bir yandan da avuç içinizle bastırın.
12.    Hamurlara oval ekmek şekli verin sonra ılık bir yerde ekmekler iki misli kabarana kadar bekleyin.
13.    Daha önceden ısıtmış olduğunuz 220 ºC fırının en altına ısıya dayanıklı bir kase ya da kap koyun.
14.    Kabaran ekmeklerin üzeri sivri uçlu bir bıçakla verev olarak üç dört yerinden çizilir ve susam serpin.
15.    Fırının içindeki kaba 6-7 tane buz ya da 1 bardak kaynar su koyun. Ekmekleri fırına verin.
16.    Üstü ve yanları iyice kızarıncaya dek pişirin.
Afiyet olsun.
Notlar:
•    Katacağınız süt kesinlikle sıcak olmasın.
•    Dilerseniz ekmek çizgisini boydan boya yapabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Sayfamızı Beğenmenizle
Mutluluk Duyarız