Pages

Ads 468x60px

9 Eylül 2012 Pazar

Lokma Tatlısı


Geleneksel Türk mutfağına ait bu lezzet un, maya, tuz ve şekerle hazırlanan hamurun kızartılması ve şerbetle tatlandırılmasıyla yapılan bir tatlıdır. Ortası delikli ve küre şeklinde olmak üzere iki şekilde yapılır. Asıl kaynağı Osmanlı sarayına dayanmakla birlikte, günümüzde İzmir mutfağının da vazgeçilmez bir parçası haline gelmiştir. Bu yüzden İzmir Lokması olarakta anılan bu tatlıyı İzmir de her köşe başında, ücretsiz olarak dağıtılırken görebilir, tadına bakabilirsiniz.
Lokma Tatlısı
 Malzemeler
•    3 su bardağı un
•    50 gr maya
•    60 gr tereyağı
•    ½ tatlı kaşığı tuz
•    3 su bardağı su
•    1 çorba kaşığı pudra şeker
Şurubu İçin
•    1 kg toz şeker
•    4.5 su bardağı su
•    ¼ adet limonun suyu
Kızartmak İçin
•    Ayçiçeği  yağı
Yapılışı
1.   Şurubu için şeker, su ve limon suyunu tencerede kaynatın ve soğumaya bırakın.
2.   Unu eleyip ortasını açın mayayı, tuzu ve toz şekeri koyup karıştırın.
3.   Suyun 1 su bardağını ılıştırıp unun ortasına dökün ve bulamaç haline getirin.
4.   Üzerini un ile kapatın.
5.   Unun üzeri çatlayıp üre oluncaya kadar bekletin.
6.   Tereyağını eritin ve geri kalan su ile unun üzerine yavaş yavaş dökerek hamuru iyice yoğurun.
7.   En az 1 saat sıcak bir ortamda mayalandırın.
8.   Mayalanmış hamurdan fındık büyüklüğünde parçalar kopararak avucunuzun içinde yuvarlak şekil verin.
9.   Yağladığınız tatlı kaşığı ile alıp, kızgın yağda altın sarısı rengini alıncaya kadar pişirip soğuk şerbete atın.
10. Şurubunu çekince servis tabağına koyup servis edin.
Afiyet olsun.

Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Sayfamızı Beğenmenizle
Mutluluk Duyarız